Espresso

Espresso er basen i mange kaffedrikke. Du kender sikkert de mest populære som Cappuccino og Macchaito og Flat White. Men espresso er ikke bare en espresso. Her får du den lille hurtige espresso-guide, så du kan navigere i kaffejunglen som en ægte barista. Vi anbefaler Merrild Signature Blend No. 64, der er hele håndplukkede bønner med en særlig espressoristning, der giver en særlig intens og dyb smag – og gør den perfekt både til en klassisk espresso eller som base i dine opskrifter. 

Du kan brygge en god espresso på flere måder – på en fuldautomatisk eller manuel espressomaskine samt på en mokka espressokande. 

Bønner til espresso

Mange forbinder espressoen med en særlig type espressobønner, men dette er en udbredt misforståelse. Kaffebønnerne, der anvendes for at brygge espresso, kan være helt almindelige kaffebønner, som dem du bruger til fx stempelkande. Espresso er en bryggemetode og ikke en bønnetype. Så længe bønnerne males fint nok, kan alle bønner anvendes til den intense espresso.

 

Hvilket kaffeblend, du anvender, er en smagssag. Er du til en mellemristet kaffe med en intens og karakterfuld smag, eller er du mere til et lysristet blend med medium krop – valget er dit, og du kan prøve dig frem for at finde dit favoritblend. Det vigtigste er, at du vælger kvalitetsbønner for at få det mest optimale ud af din espresso.

Crema

Det høje tryk under brygningen skaber det, der kaldes crema. Cremaen dannes af kaffens æteriske olier, og gør espressoen dejlig cremet at drikke. Kvaliteten af cremaen afhænger af kaffebønnerne, man bruger. Derudover kræver det en perfekt formaling og stampning af kaffen for at få den perfekte mængde crema på toppen af espressoen.

 

Forskellige typer af espresso
Afhængigt af espressoens størrelse, kalder man den for en ristretto, doppio eller lungo.

 

Ristretto: Ristretto brygges ved, at man stamper bønnerne hårdere før brygningen. Således løber der mindre vand igennem. Derved bliver smagen mere koncentreret – en kraftig drik, som ikke er for alle.

 

Doppio: Doppio betyder “dobbelt” på italiensk – der køres to espressoskud ned i en kop – ca. 14 gram malet kaffe, hvilket giver en mere intens oplevelse. Giver noget power til den færdige drik, hvis den skal drikkes med mælk.

 

Lungo: Lungo betyder “lang” på italiensk, og den brygges helt modsat af ristretto. Man forlænger gennemløbstiden med op til et minut, så der løber mere vand gennem bønnerne. Lungo er knap så stærk som espresso, men indeholder mere bitterhed.

 

Få inspiration i espresso opskrifter: