Guide til at brygge den perfekte stempelkande
Kaffe er en videnskab, og at brygge den perfekte stempelkaffe er ikke helt så simpelt, som man skulle tro. Gør du det rigtigt, vil du dog hurtigt opdage, at denne bryggemetode giver din kaffe masser af krop, fylde og aroma. Følg vejledningen her, og få det bedste ud af dine kaffebønner i stempelkanden.
Du skal bruge:
Stempelkande
Kaffekværn
Vægt
Ur
Bønnerne:
For at brygge den perfekte stempelkaffe, er det vigtigt, at du bruger nogle gode kvalitetsbønner. Bønnerne er nemlig grænsen for, hvor god og aromatisk din kaffe kan blive.
Om du er til mørk- eller lysristede bønner, er helt op til dig og din kaffesmag. Så prøv dig frem og find dine favoritbønner.
Smag fx på den intense og karakterfulde Signature Blend no. 64 Espresso med fuld krop, høj intensitet, sødme af tørret frugt og en rig eftersmag, der giver en helt unik smagsnuance. Eller den lækre velafbalancerede Signature Blend no. 56 Balanced Roast med medium krop, medium intensitet, søde aromatiske noter og en frugtagtig eftersmag.
Formalingsgrad:
Når du brygger på en stempelkande, skal formalingsgraden af bønnerne også passe dertil. Formalingsgraden for stempelkandekaffe skal være grov. Tommelfingerreglen er, at det skal være lidt ligesom groft salt til saltkværn. Du kan finde en vejledning til valg af kværn her.
Vand:
Vand er ikke bare vand i kaffeverden. For at få den mest velsmagende kaffe anbefaler vi at bruge en blød og neutral vand – fx kildevand – da kalken i kaffen kan gøre kaffesmagen flad. Vand med lavt kalkindhold fremhæver derimod kaffens organiske syrer, der udvikler kaffesmagen og aromaerne optimalt.
Guide til at brygge stempelkandekaffe:
Vej kaffen af.
Gå efter målene:
250 gram vand og 16 gram kaffe
400 gram vand og 25 gram kaffe
600 gram vand og 37 gram kaffe
1000 gram vand og 63 gram kaffe
Kog vand og hæld langsomt det friskkogte vand fra elkanden over kaffen i stempelkanden, som står på vægten.
Stil uret på 4 minutter.
Når uret ringer, tager du en ske og bryder ”kagen” på toppen. Der vil lægge sig et brunligt skum på toppen, som du skal fiske op, da det giver kaffen en tør eftersmag.
Lad det trække i 2-4 minutter ekstra.
Pres stemplet forsigtigt ned.
Så er der bare tilbage at nyde den lækre kaffe.
Guiden her skal ses som en vejledning. Smagen på den endelig kaffe afhænger naturligvis af både bønner, formalingsgrad og vandet, der bruges.