Kværn din egen kaffe

God kaffe kan sagtens brygges derhjemme og gode bønner er vigtigt for smagen.
En kaffekværn er et af de vigtigste værktøjer til kaffebrygning. At have sin egen kaffekværn giver dig kontrol over hvornår du vil have dine kaffebønner kværnet.
Kværn kun den mængde kaffe du behøver og kværn din kaffe lige inden brygning af den enkelte kop kaffe, friskkværnet kaffe giver mest aroma og smag ned i din kop.
Der er ikke noget som duften af friskkværnet kaffe.
Få de bedst fif til hvor fin eller grov du skal male din kaffe og valg af kaffekværn.

Vælg formalingsgrad efter bryggemetode
Du skal vælge den formalingsgrad, der passer til den bryggemetode du ønsker. Det er vigtig at vælge den rigtige, da kaffen ellers bliver bitter fx hvis du bruger espresso til at brygge filterkaffe. Det betyder, at det tager længere tid for vandet at løbe igennem og smagen bliver bitter. Det skyldes at vandet har været i kontakt med kaffen for længe og dermed har trukket uønskede smagsstoffer med.

Stempelkande: Grov formaling – skal være som groft salt til en saltværn
Filterkaffe: Medium formaling – skal føles kornet, men fint som bordsalt.
Pour Over: Fin formaling – skal være finere end bordsalt
Espresso: Ekstra fin – skal følges næsten som pulver

TIP: Hvis du ønsker en stærkere kaffe, uanset bryggemetoden, er det mængden af kaffe du skal justere og ikke bruge andre formalinger.

Valg af kaffekværn
Det findes mange forskellige kværne: Håndkværn, mekanisk kværn, skivekværn… Der er forskel på hvordan de maler kaffen. Men hvilken skal du vælge? 

De manuelle kværne kan være ganske flotte, billigere og fylder mindre. Du kan samtidig tage dem med dig på ferie eller i sommerhuset og fortsat sikre at du får en frisk og god kaffe.
Men det kræver en del armkræfter. Skal kaffen være fin, tager det tid at kværne kaffen og giver sved på panden. Samtidig kan der være en tendens til at kaffen ikke bliver helt så jævn som de elektriske. Men at kværne kaffebønner med håndkraft giver dig tid til at sætte pris på den gode kaffe – og ikke mindst duften.

Mekanisk kværn: En mekanisk kværn med bladkværne har en lille propel og kan larme en del. Den hakker kaffebønnerne groft og uensartet med et dobbelt blad.
Jo finere du vil male din kaffe, jo længere tid skal kværnen køre – det kan dog være svært at opnå det samme resultat hver gang.
Når du maler kaffe med en bladkværn er det bedst, at du lader kværnen køre i intervaller i perioder af 2-5 sekunder – for at forhindrer at kaffebønnerne bliver for varme på grund af bladenes friktion, hvorved kaffens olie kan fordampe og smagen reduceres. Hold låget fast og ryst kværnen et par gange undervejs, så der ikke samler sig større klumper i kanten.

  • Grov formaling tager 7-10 sekunder
  • Medium formaling tager 10-14 sekunder
  • Fin formaling tager 15-20 sekunder.

    Vi anbefaler at anvende en skivekværn til espresso, selvom en bladkværn kan lave fintmalet kaffe, da den ikke danner den hårde ensartede masse, som er nødvendig for at vandet presses jævnt igennem på en espressomaskine.

Burr-kværn (skivekværn): Denne type kaffekværn fungerer ved, at du indstiller en ønsket finhed, som reguleres ved at ændre afstanden mellem skiverne. I nogle maskiner er skiverne koniske og maler ekstra langsomt, for at undgå varmedannelse under kværningen og dermed bevarer man de finere smagsnuancer bedre. Denne type kværn giver mulighed for at eksperimentere med små justeringer i forhold til formaling og resultat – og med denne kværn kan du opnå det samme resultat hver gang.  

5 gode råd om at kværne kaffe:
1. Jo kortere bryggetid, jo finere skal du male kaffebønnerne. 
2. Ilt og fugt ændrer kaffens karakter – så mal kun kaffe til kort tids forbrug. 
3. Kaffe skal ikke i kontakt med vand før du ønsker at brygge din kaffe. 
4. Det er en god idé at bruge en tør klud eller en støvsuger til at fjerne kafferester når du rengører din kaffekværn. 
5. Sidst men ikke mindst, husk at finde den formaling, der passer til dit udstyr og kaffesmag. 

Merrild Kaffe: Vi har en række forskellige produkter med hele kaffebønner i forskellige varianter fra Single Origin til den klassiske 103 bare i hele bønner.