Kværn din egen kaffe

Du kan sagtens brygge en lækker kaffe derhjemme, og vi giver dig her et godt råd eller to med på vejen. Både bønnerne og kaffekværnen er vigtige faktorer, når man vil lave en velsmagende kop kaffe. Kværner du dine bønner selv, har du kontrol over, hvonår du vil have bønnerne kværnet – og dermed har du kontrol over smagen. Kværn kun den mængde kaffe, du behøver, og kværn din kaffe lige inden brygning af den enkelte kop kaffe. Friskkværnet kaffe giver mest aroma og smag ned i din kop.

Der er ikke noget som duften af friskkværnet kaffe.

Vælg formalingsgrad efter bryggemetode
Du skal vælge den formalingsgrad, der passer til den bryggemetode, du ønsker. Det er vigtigt at vælge den rigtige, da kaffen ellers kan risikere at blive bitter i smagen. Bruger du f.eks. espresso til at brygge filterkaffe, tager det længere tid for vandet at løbe igennem, og smagen bliver derfor bitter. Det skyldes, at vandet har været i kontakt med kaffen for længe og dermed har trukket uønskede smagsstoffer med. 

Stempelkande: Grov formaling – skal være som groft salt til en saltkværn
Filterkaffe: Medium formaling – skal føles kornet, men fint som bordsalt.
Pour Over: Fin formaling – skal være finere end bordsalt
Espresso: Ekstra fin – skal næsten føles som pulver

TIP: Hvis du ønsker en stærkere kaffe, uanset bryggemetoden, er det mængden af kaffe, du skal justere og ikke bruge andre formalinger.

Valg af kaffekværn
Det findes mange forskellige kværne: Håndkværn, mekanisk kværn, skivekværn m.fl., og der er stor forskel på, hvordan de maler kaffen. Men hvilken kværn skal du vælge? 

Manuel kværn: De manuelle kværne kan være ganske flotte, billige og fylde mindre i køkkenet. Du kan samtidig tage dem med dig på ferie eller i sommerhuset og fortsat sikre, at du får en frisk og god kaffe.
Men det kræver en del armkræfter. Skal kaffen være fin, tager det tid at kværne kaffen og giver sved på panden. Samtidig kan der være en tendens til, at kaffen ikke bliver helt så jævn som ved brug af de elektriske. Men at kværne kaffebønner med håndkraft giver dig tid til at sætte pris på den gode kaffe – og ikke mindst duften.

Mekanisk kværn: En mekanisk kværn med bladkværne har en lille propel og kan larme en del. Den hakker kaffebønnerne groft og uensartet med et dobbelt blad.
Jo finere du vil male din kaffe, jo længere tid skal kværnen køre – det kan dog være svært at opnå det samme resultat hver gang.
Når du maler kaffe med en bladkværn er det bedst, at du lader kværnen køre i intervaller i perioder af 2-5 sekunder, for at forhindre at kaffebønnerne bliver for varme på grund af bladenes friktion, hvorved kaffens olie kan fordampe og smagen reduceres. Hold låget fast og ryst kværnen et par gange undervejs, så der ikke samler sig større klumper i kanten.

  • Grov formaling tager 7-10 sekunder
  • Medium formaling tager 10-14 sekunder
  • Fin formaling tager 15-20 sekunder.

    Vi anbefaler at anvende en skivekværn til espresso, selvom en bladkværn kan lave fintmalet kaffe, da den ikke danner den hårde ensartede masse, som er nødvendig, for at vandet presses jævnt igennem på en espressomaskine.

Burr-kværn (skivekværn): Denne type kaffekværn fungerer ved, at du indstiller en ønsket finhed, som reguleres ved at ændre afstanden mellem skiverne. I nogle maskiner er skiverne koniske og maler ekstra langsomt for at undgå varmedannelse under kværningen. Dermed bevarer man de finere smagsnuancer bedre. Denne type kværn giver mulighed for at eksperimentere med små justeringer i forhold til formaling og resultat – og med denne kværn kan du opnå det samme resultat hver gang.  

5 gode råd om at kværne kaffe:
1. Jo kortere bryggetid, jo finere skal du male kaffebønnerne. 
2. Ilt og fugt ændrer kaffens karakter – så mal kun kaffe til kort tids forbrug. 
3. Kaffe skal ikke i kontakt med vand, før du ønsker at brygge din kaffe. 
4. Det er en god idé at bruge en tør klud eller en støvsuger til at fjerne kafferester, når du gør din kaffekværn ren. 
5. Sidst men ikke mindst, skal du huske at finde den formaling, der passer til dit udstyr og kaffesmag. 

Merrild Kaffe: Vi har en række forskellige produkter med hele kaffebønner i forskellige varianter fra Single Origin og Signature Blend til den klassiske 103 i hele bønner. 

Merrild Signature Blend no. 56Merrild Signature Blend no. 64