Hvilken slags kaffefiltre er bedst?

Kaffe kan i dag brygges på mange måder, men danskernes favorit er stadig filterkaffen. Spørgsmålet er så, hvilket filter der er bedst at bruge?

Kaffe brygget på en maskine eller med håndkraft ved pour-over-bryggemetoden kræver, at du har et kaffefilter, så kaffepulveret sorteres fra og kun den flydende kaffe strømmer igennem. Der findes overordnet tre forskellige typer kaffefiltre; papirfiltre, permanente filtre og stoffiltre.

 

Engangsfiltre: Papirfiltre er beregnet til engangsbrug og smides væk efter brygning. Da de er lavet af naturlige fibre, vil de nedbrydes, når de smides ud som affald. Hvide papirfiltre forarbejdes for at få den rene, hvide farve. Det gøres ofte ved hjælp af klor eller naturlig ilt-blegning. I sin naturlige form er al papir brunt, så brune filtre er helt uforarbejdede og ublegede modsat de hvide filtre. De brune filtre kan afgive smag til kaffen.

 

Det kan derfor anbefales at skylle kaffefiltre med kogende vand og hælde det afdryppede vand ud, før de kværnede kaffebønner anbringes i kaffefilteret, og kaffen brygges. Ved denne skylning fjerner du opløselige forureninger i kaffefilterets papirmasse.

 

Mange kaffeentusiaster foretrækker de blegede filtre, hvor kaffesmagen er uforstyrret. De brune kaffefiltre er dog mere miljøvenlige.

 

Genbrugsfiltre: Genbrugs eller permanente kaffefiltre er lavet af metal eller kunststof. De er beregnet til at blive vasket og genbrugt. Med god pleje og vedligeholdelse kan de bruges i årevis.
Filteret lader grovere dele af bønnerne flyde igennem, hvilket kan gøre kaffen mere fyldig, men også en anelse uklar.

 

Du kan også få kaffefiltre, der er lavet af for eksempel bomuld eller hamp. De har typisk større porer end papirfiltrene og mindre porer end de permanente filtre. Det betyder, at der kan komme en lille mængde kaffepulver i den færdige kaffe. Filtre af stof kan rengøres med vand og børste om nødvendigt.