Kaffe-leksikon

Er du klog på kaffe? Her har vi samlet alle de vigtigste kaffeord og begreber.

 

Arabica: Coffea arabica er den ældste kaffetype, der findes og den mest almindelige. Arabica har navn fra den Arabiske halvø, hvor den stammer fra. I dag dyrkes Arabica både i Sydamerika samt i Østafrika og typisk i højlandsområder, der giver en mildere smag. Arabica er mere eftertragtet end de andre typer kaffe som fx Robusta. Langt det meste kaffe her i Danmark er baseret på Arabica-bønnen.

 

Aroma: Er primært den duft, der frembringes af f.eks. kaffe, men bruges som begreb for det samlede sanseindtryk.

 

Backflush: En metode til at rense semi-automatiske espressomaskiner med trevejsventil. Vha. et blindfilter, bruger du et specielt pulver, som du putter i blindfilteret, og monterer på espressomaskinen. Så tænder du for vandet, der bliver blokeret af blindfilteret, og derved sendes vandet retur i espressomaskinen. På den måde kører rengøringsmidlet gennem maskinen og rengører de indre dele.

 

Barista: Italiensk ord for espressobrygger, i dag betegnes personer, som står på cafeer og restauranter, som baristaer.

 

Blend: Betyder blanding og består derfor af to eller flere typer kaffebønner – i modsætning til single-blend, som er én kaffetype.

 

Crema: Betegnelse for den “skum”, som kommer oven på kaffen, når den er brygget som espresso. Medvirker til at give drikken en rund og cremet smag.

 

Decaf / decaffeination: Kaffe, hvor koffeinen er fjernet fra bønnerne under produktionen.

 

Ekstraktion/ekstrahering: Processen i espressobrygning, hvor smagsstofferne presses ud af bønnerne. Løber vandet for hurtigt gennem bønnerne, får du en underekstration, hvor du ikke får alle smagstoffer ud. Løber vandet for langsomt, får du en overekstration, og espressoen bliver bitter.

 

Espresso: Betegnelse for bryggeformen, hvor espressoen brygges under et tryk på ca. 9 bar. Espresso betyder på italiensk “hurtig”, og den henleder til den hurtige gennemløbstid, hvor vandet presses igennem kværnede bønner, der er presset sammen.

 

Filterkurv: Er del af det udstyr, der bruges i espressomaskinen. Filterkurven er den del, hvori de malede bønner puttes i. Filterkurven sidder i portafilteret/filterholderen.

 

Gennemløbstid: Når du brygger espresso, skal et enkelt “skud” tage 20-30 sekunder. Gennemløbstiden er betegnelsen for den tid, det tager, for vandet at løbe gennem bønnerne og lave et espressoskud. Hvis din gennemløbstid er for høj, har du kværnet for fint eller stampet for hårdt eller omvendt, hvis vandet løber for hurtigt igennem.

 

Kedel/dobbelt kedel:  Kedlen er den, der sikret at vandet i maskinen er varm nok til at brygge espresso. Dobbelt kedel betyder, at maskinen er udstyret med en kedel til espressobrygning og en separat til opskumning af mælk. Dette gør, at maskinen er konstant klar til begge dele.

 

Latte Macchiato: Er et glas med varmt mælk i bunden, et skud espresso i midten og skummet mælk på toppen. (se opskriften her)

 

Macchiato: Et skud espresso med ganske lidt skummet mælk på toppen. Til forskel for en Latte Macchiato som er varm mælk med et skud espresso oveni og skummet mælk på toppen. (se opskriften her)

 

Malingsgrad: Det er betegnelsen for, hvor fint bønnerne er malet. Bønner males f.eks. groft til stempelkande og fint til espresso.

 

Single blend: Kaffebønner fra et bestemt område i verden, som ikke er blandet med andre bønner.

 

Tamper/stamper: Er et redskab, du bruger, til at presse de malede bønner sammen i espressomaskinens filter. Tamperen kan have forskellige størrelser og former. Den typiske diameter er 58mm, men den skal selvfølgelig passe til din filterkurv.