Håndplukkede bønner

Er du til den ultimative kvalitet og den mest nuancerede smagsoplevelse, er det ikke lige meget, hvilke kaffebær der indgår i din kaffe. Håndplukkede bønner værdsættes af kaffe-entusiaster i hele verden, og det er der god grund til. For vælger du kaffebønner, der er høstet med hånden, er du sikker på, at kun udvalgte, modne kaffebær indgår i kaffen.

Her på siden fortæller vi dig om, hvad det betyder, når kaffebønner plukkes med hånden, både i forhold til smagen og bæredygtigheden af landbruget. Læs med og bliv klog på din kaffe – hele vejen fra det modne bær på kaffebusken og til den velsmagende kaffe i din kop.

Hvorfor håndplukke kaffebønner?

Når nu man har teknologien til at effektivisere landbruget og få høstet en masse kaffebær på en gang, hvorfor så være gammeldags og plukke kaffebærene med hånden? Det virker som et indlysende spørgsmål, men svaret er lige så simpelt: Når kaffebærene plukkes med hånden af erfarne kaffeplukkere, er det kun de modne bær, der tages med. Det giver den bedste smag, og så er det også den mest bæredygtige måde at høste kaffebærene på.

Sådan høstes kaffe med hånden

Det at håndplukke kaffebær er den klassiske måde at høste kaffe på. Det er et håndværk, der er blevet perfektioneret gennem årtier, og det er noget, der kan smages. Typisk er det Arabica højlandskaffe, der høstes med hånden, da denne type kaffe anses som værende af særligt høj kvalitet, og her understøtter høstningen den smagfulde oplevelse yderligere.

Fordele ved at håndplukke kaffebær

Der findes tre forskellige måder at høste kaffe på: håndplukning, stripning og maskinel høst. En erfaren kaffeplukker kan plukke op til 100 kg bær pr. dag, og selvom det er langt mindre end ved både stripning og maskinel høst, så er der tale om 100 kg selekterede, modne bær.

Ved både stripning og maskinel høst er det nemlig ikke kun de modne kaffebær, der ender i kurven, men også umodne bær, samt blade og kviste. Af samme grund er håndplukning også en mere bæredygtig høstningsmetode, da den lader mindst muligt kaffebær gå til spilde og samtidig er mere nænsom ved planterne. Det er også lettere at vælge bestemte bønner ud, hvilket i sidste ende giver en endnu mere veldefineret og kontrolleret smag.

Smagen af håndplukket kaffe

Håndplukket højlands Arabica kaffe er typisk yderst elegant, rund og veldefineret i smagen. De håndplukkede bønners høje kvalitet i samspillet med den nænsomme høstning bidrager til en smagsoplevelse langt ud over det sædvanlige, hvor de modne kvalitetsbær, det nænsomme landbrug og det gode håndværk går i perfekt symbiose.