Espresso
Espresso er basen i mange kaffedrikke. Men en espresso er ikke bare en espresso. Her får du den lille hurtige espresso-guide.
Espresso er den eneste metode, der brygger kaffe med tryk fra en pumpe. Nøglen til en god kop espresso findes ved en blanding af maskinens tryk, en dygtig rister og kaffeblander samt baristaens omhyggelige maling og brygning.
Espresso brygges som udgangspunkt på mindst 7 gram malet kaffe, under 9 bars tryk og med en gennemløbstid på cirka 20-25 sekunder. Gennemløbstiden er den tid, som vandet er i berøring med den malede kaffe – jo længere den er i berøring, jo flere bitterstoffer trækker man med ud af kaffen, og dette påvirker resultatet markant.
Afhængigt af espressoens størrelse, kalder man den for en ristretto, doppio eller lungo.
Ristretto: Ristretto brygges ved, at man stamper bønnerne hårdere før brygningen, således at der løber mindre vand igennem. Derved bliver smagen mere koncentreret – en kraftig drik, som ikke er for alle.
Doppio: Doppio betyder “dobbelt” på italiensk – der køres to espressoskud ned i en kop – ca. 14 gram malet kaffe, hvilket giver en mere intens oplevelse. Giver noget power til den færdige drik, hvis den skal drikkes med mælk.
Lungo: Lungo betyder “lang” på italiensk, og den brygges helt modsat af ristretto. Man forlænger gennemløbstiden med op til et minut, så der løber mere vand gennem bønnerne. Lungo er knap så stærk som espresso, men indeholder mere bitterhed.