Kaffebønner

Kaffe er ikke bare kaffe. Når først kaffebønner er ristede, ligner de hinanden – dette er dog langt fra tilfældet, da der findes ca. 60 forskellige kaffesorter i verden. I kaffeindustrien skelner man mellem to hovedsorter: Arabica og Robusta.

 

Arabica og Robusta ser måske meget ens ud, men der er en lang række forskelle, som adskiller de to populære sorter betydeligt.

 

Arabica
Bønnerne til Arabica-kaffe kommer fra et træ, som går under det botaniske navn “Ægte Kaffe” og stammer fra Etiopien. Arabica betragtes som den kaffe, der har den bedste smag. Desværre er udbyttet også det laveste, da sorten er mere sårbar over for sygdomme, parasitter og insektangreb. På grund af Arabica plantens sårbarhed er denne sort dyrere at producere, da den giver mindre kaffe pr. hektar sammenlignet med Robusta. Arabica bønnerne dyrkes bl.a. på plantager i Etiopien, Latinamerika, Brasilien, Indonesien og Columbia. Arabica udgør 70-75 % af verdens kaffeproduktion.

 

Smagen på Arabica bønnerne er typisk mild og sød med noter af frugt, sukker og bær. Arabica bønner er ikke bitre og har en høj og fremragende syrlighed, som gør kaffen særdeles eftertragtet.

 

Robusta
Robusta stammer fra Central- og Vestfrika og anvendes ofte til instant kaffe og espresso. De finere Robusta sorter anvendes ofte i kaffeblends kombineret med Arabica – her er Robustaen med til at give en dybere smag og en god crema.

 

Bønnernes smag er skarpere og kraftigere sammenlignet med Arabica. Bønnerne indeholder dobbelt så meget koffein som Arabica og har et lavt syreindhold – dette gør, at Robusta generelt anses som værende af dårligere kvalitet end Arabica. Robusta findes i en lang række varianter og kvaliteter. Hver variant har sin særlige smag og karakter, som afhænger af forholdet mellem art, klima, vækstforhold på plantagen, jordbund samt forarbejdning af kaffen.

 

På grund af dens hårdføre natur indeholder sorten en stor modstandskraft over for sygdomme og har generelt en større tolerance i forhold til levested.  I dag er op mod 25 % af verdens kaffeproduktion Robusta kaffe. Den dyrkes hovedsageligt i Indonesien og Afrika.

 

Robusta er nærmest udrikkelig i rå form, men den arter sig, så snart den blandes med f.eks. Arabica.

 

Kaffens smag afhænger af blandingen af de forskellige kaffesorter, måden de ristes på, hvor fint de kværnes samt måden der tilberedes på.

 

Her kan man snakke om single origin kaffe som er kaffe fra en bestemt kaffefarm eller område. Derudover findes der mange forskellige blends mellem kaffesorterne.

 

Merrild Signature Blend no. 56 Merrild Signature Blend no. 64



× < class='eael-toc-title'>Table of Contents