Forskellige kaffesorter

Når man taler om at smage og sammenligne kaffe, er der fire karakteristika, som man kigger på, aroma, body, syre og smag:

Aroma: Kaffens duft efter brygning. Fx frugt, nødder, krydderier, blomster.
Body: Kaffens mundfølelse, dvs. hvor tung er den i munden – føles det let eller tungt. En fyldig kaffe vil føles cremet og tung.
Syre: Høj syrlighed beskrives som frisk og skarp med en ren finish. Lavt syreindhold føles glat og vedvarende i munden.
Smag: Kaffens smagsnoter – hvilke associationer får du i munden. Nogle er tydelige mens andre er diskrete. Fx chokolade, nødder, krydderier, frugt.

Verdens fire største kaffeområder er: Sydamerika, Mellemamerika, Afrika og Asien.

Hvis man tager kaffebønner fra to forskellige områder fx. af oprindelse fra Afrika og Asien og lav to kaffe på samme måde, men med forskelligge kaffebønner. Der er en klar forskel mellem den saftige og sure frugtige smag af afrikansk kaffe og den jordiske og nøddeagtig smag af asiatisk kaffe. Smagen er umiskendelig.

Her kan man snakke om single origin kaffe som er kaffe fra en bestemt kaffefarm eller område. Derudover findes der mange forskellige blends mellem kaffesorterne.