Bûche de Noël

Den franske juleklassiker Bûche de Noël nydes som afslutning på julemåltidet. Bûche betyder brændeknude, og derfor ridses overfladen, så den ligner et stykke bark. 

Det skal du bruge til kagen:
6 æggeblommer
5 æggehvider
2 tsk friskbrygget Merrild kaffe
Vi anbefaler kaffen brygget på vores Hele Bønner – Mellemristet eller Økologisk
175 g sukker
Korn fra 1 vaniljestang
50 g kakaopulver af god kvalitet
1 knivspids salt
Smør til bradepanden

Det skal du bruge til karamel:
150 g sukker

Det skal du bruge til mascarponecremen:
350 g mascarpone
4 spsk. flormelis
6 spsk. piskefløde
Korn fra 1 vaniljestang

Det skal du bruge til ganache:
170 g mørk chokolade
2 tsk friskbrygget Merrild kaffe
1½ dl piskefløde
2 spsk. smør

Pynt:
Et par tsk sukker
Revet chokolade

Sådan gør du:

Kagen: Forvarm ovnen til 190 grader varmluft. Pisk æggeblommer og vaniljekorn med halvdelen af sukkeret til du får en luftig masse. Sigt kakao og salt i mens du pisker. Pisk æggehviderne stive i en anden skål og kom derefter resten af sukkeret i gradvist til massen bliver hvid og luftig. Vend forsigtigt æggehviderne i skålen med æggeblommemassen. Klargør en bradepande med bagepapir smurt med smør. Spred dejen ud på den smurte bradepande. Kagen bages i 10-15 min og afkøles let.

Karamel: Smelt sukkeret på en pande, og lad det brune til en flydende karamel. Hæld den ud på et stykke bagepapir, og spred den ud i et tyndt lag. Køl karamellen ned, og knus den derefter til små stykker. Smelt sukkeret på en pande, til det bliver en lysebrun og flydende karamel. Hæld den ud på et stykke bagepapir og spred den ud. Karamellen kan knuses i små stykker, når den er nedkølet.

Mascarponecreme: Ingredienserne røres sammen og cremen stilles på køl til kagen skal samles. Samling af rouladen: Bland den knuste karamel med mascarponecremen, men gem lidt til at pynte med. Læg et rent viskestykke på dit køkkenbord, og drys det med et tæt lag kakao. Vend den lune kage ud på kakaoen, og lad den hvile i 10 minutter. Så fordeler du mascarponecremen ud over kagen og ruller den derefter stramt i viskestykket til en roulade. Pak det tæt sammen, og stil på køl til næste dag.

Ganache og pynt: Smelt chokoladen over et vandbad sammen med smørret. Varm fløden op, og rør den i chokoladen. Smør ganachen ud over rouladen, tag en gaffel, og rids i overfladen, så strukturen ligner bark fra en træstamme. Drys med sukker og karamelknas.

Glædelig jul!

Merrild Mellemristet Hele Bønner no. 103 Merrild Hele Bønner Økologisk no. 806